sobota, 2 marca 2013

JAJKA FASZEROWANE W SKORUPKACH

SKŁADNIKI:
- 5 jajek,
- 2 łyżki rzeżuchy,
- 1 łyżeczka chrzanu tartego,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 0,5 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- bułka tarta,
- olej lub masło do smażenia.

WYKONANIE
 Jajka gotuję na małym ogniu na twardo. Odstawiam do przestygnięcia, jeżeli zależy mi pilnie na czasie - hartuję zimną wodą. Kroję jajko w skorupce(ostrożnym aczkolwiek zdecydowanym ruchem)wzdłuż wydobywając całe wnętrze. Rozdrabniam widelcem żółtko + białko, dodaję chrzan, śmietanę, rzeżuchę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszam i odłożone skorupki napełniam farszem. Obtaczam przygotowane jajka w bułce tartej i smażę na naoliwionej patelni, stroną napełnioną farszem do lekkiego zrumienienia. Gotowe.

MÓJ KOMENTARZ
IDEALNA PROPOZYCJA NA WIELKANOCNE ŚNIADANIE. Podane na ciepło smakują naprawdę wybornie. Dodatkową zaletą jest bardzo proste przygotowanie:)

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz