poniedziałek, 25 marca 2013

MAZUREK BAKALIOWO - KOKOSOWY

(Proporcje na formę o średnicy 24cm)

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 250g mąki pszennej,
- 150g masła,
- 60g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka soku z cytryny.

SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 250ml mleka,
- 100g gorzkiej czekolady,
- 50g cukru,
- 60g masła,
- 80g wiórków kokosowych,
- 1 łyżka suszonych moreli,
- 1 łyżka rodzynek,
- 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich,
- 1 łyżka łuskanych ziaren słonecznika,
- 1 łyżka suszonych śliwek,
- 1 łyżka płatków migdałowych.

WYKONANIE
Z podanych składników zagniatam ciasto, wstawiam do lodówki na 30 minut. Do przygotowanej formy wykładam ciasto, nakłuwam widelcem (odłożyłam trochę ciasta - zrobiłam warkocze i ciasteczka). Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.15 minut (pieczemy na złoty kolor). Po upieczeniu zostawiam do przestygnięcia, przygotowuję masę. Zagotowuję mleko, dodaję masło, cukier, czekoladę - mieszam. Następnie wsypuję wiórki kokosowe i wszystkie podane bakalie. Chwilę jeszcze gotuję i odstawiam do przestygnięcia. Wykładam masę na ciasto i równo rozprowadzam. Zostaje najprzyjemniejsze do wykonania - dekoracja. Z uwagi na ograniczenie czasowe, wykorzystałam płatki migdałowe, upieczone ciasteczka oraz pomarańczę:)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Cudeńko :)
    Mazurka nigdy nie jadłam, choć chętnie bym skosztowała twojego bo wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam, przynajmniej będzie okazja do spotkania:)

    OdpowiedzUsuń