czwartek, 7 marca 2013

SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

(Proporcje dla 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 300g kapusty pekińskiej,
- 100g zielonego groszku konserwowego,
- 100g kukurydzy konserwowej,
- 30g zielonych oliwek,
- 30g zielonego ogórka,
- 30g czerwonej papryki,
- 20g pora,
- 20g szczypiorku,
- 0,5 małej, czerwonej cebuli,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 0,5 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

WYKONANIE
Wszystkie właściwe warzywa myję. Kapustę szatkuję, pozostałe warzywa w paseczki, w plasterki lub w kostkę - wg. uznania. Odsączam kukurydzę i groszek. W osobnym naczynku mieszam majonez z jogurtem, z oliwą i przyprawami. Wlewam sos do warzyw i dokładnie mieszam. Gotowe.

MÓJ KOMENTARZ
Sałatkę w takim wydaniu podaję zazwyczaj jako dodatek do obiadu, serwuję jako wartościową przekąskę lub przyjmuję ją dla siebie jako "danie obiadowe" w okresie zrzucania zbędnych kilogramów - jest bardzo sycąca i smaczna:) Polecam.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz