niedziela, 17 marca 2013

SERNIK WIEDEŃSKI MOJEJ MAMY

(Proporcje na formę o wym.35x42)

SKŁADNIKI:
- 1,5kg twarogu,
- 1 kostka margaryny(KASIA),
- 10 całych jajek,
- 2szkl. cukru,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- aromat cytrynowy,
- skórka z cytryny,
- rodzynki królewskie(duże jak wiśnie:)),
- lukier lub cukier puder do posypania.

WYKONANIE
Twaróg zmielić dwu - trzykrotnie. KASIĘ utrzeć z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodawać zmielony twaróg, wsypać budynie, dodać startą na tarce skórkę cytrynową, wlać aromat cytrynowy, dodać rodzynki i na końcu ubitą pianę z białek. Dokładnie połączyć składniki. Masę serową wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C i piec przez ok.60 - 70 minut. Upieczony sernik polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

MÓJ KOMENTARZ
Sernik w wykonaniu mojej mamy - bajka:)  Zawsze przygotowany gdy odwiedzam rodzinę na pomorzu i tym razem nie było inaczej... I chociaż nie jestem łasuchem, to on musi być! Oto niżej zdjęcie, które wykonałam podczas spotkania:) Klasyczny sernik bez kruchego spodu, typowy dla amatora serników. PYSZNY!

SMACZNEGO!


9 komentarzy:

  1. wiedeński to mój ulubiony sernik- u nas najlepszy robi wujek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fakt, trudno oprzeć się sernikowi wiedeńskiemu. I fajnie, że masz takiego wujka, który potrafi taką pyszność zrobić:-) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięęęękny i puszysty :) Poproszę o kawałek, ale taki duży :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma problemu... ale za kilka tygodni, gdy ponownie zagoszczę w Chojnicach - przywiozę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. podaj wymiary blaszki ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wymiary są podane pod tytułem, czyli szrokość-35cm, długość-42cm.

    OdpowiedzUsuń
  7. NAJSMACZNIEJSZY SERNIK JAKI ROBIŁAM, CUDO!!

    OdpowiedzUsuń
  8. To receptura mojej mamy - nie moja!:) ...aczkolwiek pochwały powędrowały do jej osoby, oczywiście przy najbliższym kontakcie (dzieli nas 240km) przywiozę kolejne przepisy opracowane przez nią (pyszny jabłecznik, gotowana babka itd). Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń