MASŁO DOMOWE

SKŁADNIKI:
- 450 ml śmietanki 30%,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
UZYSKAŁAM 180G MASŁA I 200ML MAŚLANKI.

WYKONANIE
Do miski wlewam śmietankę 30%, dodaję 1/3 łyżeczki soli morskiej i rozpoczynam na wysokich obrotach miksowanie. Po paru minutach otrzymuję ubitą śmietanę. Po 9 minutach miksowania zauważam początek rozdzielenia śmietany na masło i maślankę. Po dodatkowych 6 minutach miksowania mam maślankę i masło gotowe do spożycia. Cały proces trwał u mnie 15 minut. Maślankę odlewam (przeznaczę ją do pieczenia bułek), masło przekładam do sitka i odciskam bardzo dokładnie resztki maślanki za pomocą łyżki. Można masło przelać parę razy zimną wodą - ja to pominęłam. Pamiętam mamę, która dla całej rodziny ręcznie przygotowywała masło w dużym słoiku energicznie potrząsając. Dzisiaj mamy roboty i możemy domowe masło przygotować ekspresowo, do tego upieczony domowy chleb, domowa wędlina lub zrobiona przez nas konfitura...

SMACZNEGO!


Komentarze

  1. To ma być śmietanka słodka ta łaciata??

    OdpowiedzUsuń
  2. Śmietana kremówka 30% - używam w kubeczkach, ale w kartonikach też jest taka dostępna.
    Pzdr. - A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

KREM JAJECZNY DO TORTU

SOK WIŚNIOWY Z SOKOWNIKA (NA ZIMĘ)

KOPYTKA Z BIAŁYM SEREM