środa, 13 marca 2013

MASŁO DOMOWE

SKŁADNIKI:
- 450 ml śmietanki 30%,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
UZYSKAŁAM 180G MASŁA I 200ML MAŚLANKI.

WYKONANIE
Do miski wlewam śmietankę 30%, dodaję 1/3 łyżeczki soli morskiej i rozpoczynam na wysokich obrotach miksowanie. Po paru minutach otrzymuję ubitą śmietanę. Po 9 minutach miksowania zauważam początek rozdzielenia śmietany na masło i maślankę. Po dodatkowych 6 minutach miksowania mam maślankę i masło gotowe do spożycia. Cały proces trwał u mnie 15 minut. Maślankę odlewam (przeznaczę ją do pieczenia bułek), masło przekładam do sitka i odciskam bardzo dokładnie resztki maślanki za pomocą łyżki. Można masło przelać parę razy zimną wodą - ja to pominęłam. Pamiętam mamę, która dla całej rodziny ręcznie przygotowywała masło w dużym słoiku energicznie potrząsając. Dzisiaj mamy roboty i możemy domowe masło przygotować ekspresowo, do tego upieczony domowy chleb, domowa wędlina lub zrobiona przez nas konfitura...

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. To ma być śmietanka słodka ta łaciata??

    OdpowiedzUsuń
  2. Śmietana kremówka 30% - używam w kubeczkach, ale w kartonikach też jest taka dostępna.
    Pzdr. - A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń