poniedziałek, 11 marca 2013

PIECZONE ZIEMNIAKI W ZIOŁACH

(Proporcje dla 4 - 6 osób)

SKŁADNIKI:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 4 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżeczka oliwy do posmarowania formy,
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżeczka papryki łagodnej (jeżeli lubimy potrawy bardziej pikantne - nie jest też dla małych dzieci - 1 łyżeczka papryki pikantnej).

WYKONANIE
Przygotowuję blachę, wykładam folię aluminiową i cieniutko smaruję oliwą (1 łyżeczka). Obrane i przekrojone na 4 części ziemniaki gotuję ok 5 - 10 minut (zależy od gatunku ziemniaków, mają być jeszcze twarde w środku). Do naczynka wlewam oliwę z oliwek, sos sojowy, i pozostałe składniki. Mieszam. Ziemniaki wykładam na stolnicę i nacieram starannie oliwą z ziołami następnie układam na natłuszczonej blasze. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.30 - 40 minut w zależności czy chcemy mniej czy bardziej przypieczone. Pieczone ziemniaki z ziołami podaję do dań mięsnych. Są pyszne!

SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. wygląda uprzednio, zabrał em się do dzieła jeszcze cukinia zapiekana z ponidorkami i czosnkiem i żebra w sosie klinowym. Będzie komplet. Pozdrawia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm... całość brzmi bardzo apetycznie!! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dlaczego moje ziemniaczki nie wyszły takie rumiane? się piekły i piekły i dopiec nie mogły :(

    OdpowiedzUsuń
  4. trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć na postawione pytanie...bo temp. za niska?....bo czas pieczenia może jednak za krótki?...bo może odmiana ziemniaków nie taka?...
    Niby takie proste w przygotowaniu ziemniaki do obiadu - jak widać mogą nie spełnić wymaganych oczekiwań...
    Pzdr.A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń
  5. mam teflonowa pokrywkę od brytfanny specjalnie wyprofilowana do grilowania czy nada się do ziemniaczków (chciałem użyć jej bez foli aluminiowej i piec w termoobiegu)

    OdpowiedzUsuń
  6. hmm z tymi "ziemniaczkami" to powstaje niemały problem (opieram się na komentarzach/uwagach wyżej);)))
    Nie chcę dywagować - musiałabym widzieć tę "wyprofilowaną pokrywkę" i wówczas dokonać oceny.
    Korzystam zawsze z prostokątnych blaszek wbudowanych w piekarnik, elektrycznego grilla, jeżeli przygotowuję zapiekanki na bazie ziemniaków to z wszelkich naczyń żaroodpornych.
    Nie spotkałam się z tego typu pokrywkami, owszem posiadam brytfanny z pokrywkami ale bez opcji grillowania, zatem decyzję pozostawiam Panu - myślę, że nie będzie raczej dużej straty przekonać się...,chociaż ten "teflon" - w piekarniku mi tutaj nie pasuje.
    Pozdrawiam - Anita

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zrobiłam w naczyniu żaroodpornym i wyszły smaczne. Co prawda mi osobiście w takich zapiekanych potrawach brakuje posmaku soli, ale ogólnie pycha. Mąż w każdym razie chwalił...

    OdpowiedzUsuń