piątek, 29 marca 2013

MILKY WAY

(Proporcje na formę o wym. 23x35cm)

SKŁADNIKI NA CIEMNY BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 70g mąki pszennej,
- 70g mąki ziemniaczanej,
- 20g kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z kakao i z proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.

MASA ŚMIETANOWA
- 500ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny + 40ml gorącej wody (nie wrzącej).

MASA CZEKOLADOWA
- 3 jajka,
- czekolada gorzka (100g),
- czekolada mleczna (100g),
- 7 łyżek mleka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka żelatyny + 20ml gorącej wody (nie wrzącej).

Przygotowuję masę śmietanową. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do przestygnięcia. Ubijam schłodzoną śmietankę, wsypuję cukier puder, wlewam ostudzoną żelatynę. Całość dokładnie mieszam i wylewam na biszkopt. Przygotowuję masę czekoladową. Rozpoczynam od rozpuszczenia czekolady. Do rondelka wlewam mleko, dodaję połamaną czekoladę gorzką i czekoladę mleczną - mieszam. Zakręcam grzanie i dodaję do czekolady żółtka - energicznie mieszam. Odstawiam do przestygnięcia. Rozpuszczam żelatynę w gorącej wodzie. Odstawiam również do przestygnięcia. Ubijam białka z cukrem pudrem, wlewam ostudzoną czekoladę z żółtkami (dokładnie mieszam), następnie żelatynę. Masę czekoladową wylewam na masę śmietanową. Milky way zazwyczaj przygotowuję wieczorem i zostawiam do schłodzenia na całą noc.

MÓJ KOMENTARZ
Milky way to ciasto delikatne i wyśmienite  w smaku. Przygotowałam  m.in. to ciasto na "pożegnalne spotkanie", w którym udział brały dorosłe osoby i zostałam mile zaskoczona - ciasto milky way rozeszło się w ciągu kilku minut(!), pomijając fakt, iż ogólnie na tym spotkaniu ciasta zabrakło:)  Następnym razem pojadę z wagonem!:-) Zatem serdecznie polecam milky way na każdą okazję:)

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takiego batona to ciasto w takim razie musi byc pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszne - zapewniam i biorę za te słowa odpowiedzialność:))Dziękuję za komentarz i zapraszam do częstszych odwiedzin:)

    OdpowiedzUsuń
  3. KOLEJNE SUPER CIACHO !!! WCZORAJ JE ZROBIŁAM, CIASTO BARDZO PYSZNE, PALCE LIZAĆ, CHWILĘ I CAŁA BLASZKA ZNIKNĘŁA. SUPER PRZEPIS! GRATULUJĘ

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że ciasto wyszło i smakowało!:) MILKY WAY cieszy się dużym uznaniem - odbieram różne wiadomości na FB na poczcie mailowej i to cieszy, że to co nam smakuje, smakuje innym! Dziękuję za komentarz, zapraszam do częstszych odwiedzin i korzystania z przepisów. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń