wtorek, 12 marca 2013

ROŻKI Z FARSZEM MIĘSNO - WARZYWNYM

(Proporcje na ok. 15 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (w sumie 550g),
- 400g filetu z kurczaka,
- 250g mieszanki meksykańskiej (np.z firmy PUDLISZKI /kukurydza, marchew, zielony groszek, czerwona fasola, czerwona papryka),
- 1 średnia cebula,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka papryki łagodnej,
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 3/4 łyżeczki estragonu.

WYKONANIE:
Filet z kurczaka myję pozbawiam zbędnych mankamentów takich jak błonki, chrząstki i kroję w małą kostkę po czym nacieram wszystkimi przyprawami i odstawiam na 30 minut do lodówki. Przygotowuję ciasto francuskie - rozwijam i pozostawiam na swoją kolej. Odsączam z zalewy mieszankę meksykańską. Cebulę obieram, myję i kroję w kostkę. Na naoliwioną patelnię wrzucam pokrojoną cebulę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę, filet i smażę do momentu aż mięso straci surowość. Następnie dodaję mieszankę meksykańską i łączę wszystkie składniki - smażę jeszcze przez chwilę, wyłączam grzanie. Postanowiłam przyśpieszyć sobie pracę i naniosłam swoją wizję rożka na szablonik, po czym w błyskawiczny sposób wycinałam z pomocą noża (zdjęcie szablonu umieszczam niżej). Nakładam po 1 łyżce farszu, zlepiam starannie wszystkie brzegi rożka i smaruję jajkiem, białkiem lub mlekiem (użyłam mleko). Układam rożki na blasze zachowując odstępy (ciasto francuskie rośnie) i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C na 10 - 15 minut.

MÓJ KOMENTARZ
Farsz w rożku jest wyraźny w smaku dzięki mieszance przypraw - otoczony delikatnym i kruchym ciastem zadowoli nie jedno podniebienie. Zachęcam do skorzystania z przepisu - rożki odnajdą się w każdej sytuacji, także podczas imprezy:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz