piątek, 1 marca 2013

ZIEMNIAKI W MUNDURKACH Z BIAŁYM SEREM

(Proporcje dla 2-3osób)

SKŁADNIKI:
- 250g twarogu,
- 300g ziemniaków(średniej wielkości),
- cebula dymka,
- 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 0,5 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

WYKONANIE
Zaczynam od wyszorowania ziemniaków. Zalewam wodą i gotuję w łupinach do miękkości(bez soli). Do sera o gładkiej konsystencji dodaję drobno pokrojoną cebulkę, szczypiorek, przyprawy,  oraz smietanę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę. Podaję z ziemniakami w mundurkach lub z obranymi  ziemniakami pokrojonymi w grube talarki - w zależności od życzenia domownika.


MÓJ KOMENTARZ
To jest druga propozycja "gzik z pyrami", która ma swoich zwolenników w moim domu aczkolwiek ja osobiście preferuję pierwszą wersję, bogatszą w dodatki. Zachęcam do skorzystania z dwóch propozycji i podzielenia się swoimi spostrzeżeniami:)


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz