środa, 13 marca 2013

BARANEK Z DOMOWEGO MASŁA

- moja forma na baranka jest o wym.11,5x6.5cm,
- użyłam ok.150g domowego masła,
- prosty przepis na domowe masło podaję niżej,
- formę na baranka z masła można namoczyć w zimnej wodzie, wysypać bułką tartą ja od lat mam swoją metodę, formę wysypuję mąką ziemniaczaną (małą ilością),
- w trakcie nakładania masło powinno być miękkie (nakładam łyżeczką - dociskając do formy),
- po zamknięciu formy, wkładam ją do lodówki na minimum 60 minut,
- zanim wyciągnę baranka z masła, trzonkiem noża opukuję po formie następnie bardzo ostrożnie otwieram (czasami ładnie wyjdzie a czasami troszkę należy pomóc podważając nożem - ogólnie nie ma z tym większego problemu, potrzeba troszkę czasu i cierpliwości:)),
- do baranka potrzebuję: 2 ziarenka pieprzu czarnego(oczy), 2 listki bukszpana(uszy), i troszkę czerwonej papryki(na pyszczek).
 ZACHĘCAM DO ZROBIENIA NA WIELKANOC BARANKA Z MASŁA SAMEMU:)



 


MASŁO DOMOWE

SKŁADNIKI:
- 450 ml śmietanki 30%,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
UZYSKAŁAM 180G MASŁA I 200ML MAŚLANKI.

WYKONANIE
Do miski wlewam śmietankę 30%, dodaję 1/3 łyżeczki soli morskiej i rozpoczynam na wysokich obrotach miksowanie. Po paru minutach otrzymuję ubitą śmietanę. Po 9 minutach miksowania zauważam początek rozdzielenia śmietany na masło i maślankę. Po dodatkowych 6 minutach miksowania mam maślankę i masło gotowe do spożycia. Cały proces trwał u mnie 15 minut. Maślankę odlewam (przeznaczę ją do pieczenia bułek), masło przekładam do sitka i odciskam bardzo dokładnie resztki maślanki za pomocą łyżki. Można masło przelać parę razy zimną wodą - ja to pominęłam. Pamiętam mamę, która dla całej rodziny ręcznie przygotowywała masło w dużym słoiku energicznie potrząsając. Dzisiaj mamy roboty i możemy domowe masło przygotować ekspresowo, do tego upieczony domowy chleb, domowa wędlina lub zrobiona przez nas konfitura...

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy sposób :) Żal tylko później dziabać nożem tego baranka he he... a mam pytanko, bo śmietanka kremówka ma sama w sobie taką naturalna lekką słodycz i czy w trakcie ucierania jej to znika? Bo słodkie masło by chyba zbyt fajne nie było ;/ i maślanka uzyskana w tym procesie jest smaczna?nadaje sie do picia solo, czy raczej do wykorzystania do jakiegoś przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi uzyskana maślanka z masła nie smakuje - zdecydowanie za słodka w stosunku do maślanki, którą możemy kupić w sklepie, dlatego wykorzystuję ją do innych celów (mam głęboką awersję do marnowania jedzenia!). Nawiązując do masła, ono ma lekko słodkawy posmak, nie jest to śmietanka bezpośrednio od gospodarza i nie będzie miała takiego kwaskowatego smaku jak wiejska aczkolwiek z tej "kupionej" jest także delikatne i śmietankowe. Możemy takie masło wzbogacić dowolnymi dodatkami: czosnkiem, ziołami itd. Jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)
    oj taką śmietankę wiejską...mmmmm marzy mi się wiejskie jedzonko. Dziś wszystko takie chemiczne ;/

    OdpowiedzUsuń