czwartek, 28 marca 2013

STRUCLA MAKOWA - PRZEPIS 1

(Proporcje na foremkę o wym.12x40cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500g mąki pszennej,
- 150g cukru,
- 40g masła,
- 150ml mleka,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- 10g świeżych drożdży,
- 1 duże jajko + 2 białka do posmarowania.

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:
- 200g maku,
- 70g cukru,
- 1 łyżeczka olejku migdałowego lub kilka kropli prawdziwego rumu,
- 200g bakalii (skórka pomarańczowa/cytrynowa, migdały, rodzynki, orzechy, suszone śliwki, suszone morele, suszona żurawina).

WYKONANIE MASY MAKOWEJ
Mak płuczę, zalewam wrzątkiem i gotuję na małym ogniu ok. 10 minut. Odciskam mak z pomocą bawełnianej ściereczki i mielę dwukrotnie przez maszynkę. Wsypuję cukier, wlewam aromat oraz dodaję wcześniej przygotowane, drobno pokrojone bakalie - mieszam. Gotowe.


WYKONANIE CIASTA
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczam w mleku. Składniki na ciasto umieszczam w misce i wyrabiam na gładkie, pulchne ciasto. Rozwałkowuję cienko na kształt prostokąta (pod ciasto podsypuję mąkę). Rozwałkowane ciasto smaruję białkiem. Następnie cienko rozprowadzam masę makową - pomijam brzegi. Zwijam ciasno w rulon, łączenie kładę pod spód, boki zlepiam i także kładę pod spód. Układam w podłużnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiam do podrośnięcia (ok.20 minut). Struclę z wierzchu smaruję białkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na ok.40 minut do tzw.suchego patyczka. Gotową struclę obficie polewam lukrem cytrynowym i posypuję bakaliami (lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany).

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Ładnie zawinięta :) Muszę kiedyś spróbować, bo nigdy jeszcze nie robiłam takich zawijańców :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, z pozoru takie "zawijańce" wydają się skomplikowane, natomiast w praktyce idzie to bardzo sprawnie:) Życzę udanego wypieku - uda się!:)

    OdpowiedzUsuń