sobota, 2 marca 2013

PASCHA Z POMARAŃCZĄ I RODZYNKAMI

(Proporcje na miseczkę o poj.330ml)

SKŁADNIKI:
- 250ml śmietany 18%,
- 250ml mleka 3,2%,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 żółtka,
- 30g wyszorowanej skórki ze świeżej pomarańczy + do dekoracji,
- 100g masła,
- 100g cukru pudru,
- świeży sok wyciśnięty z połowy pomarańczy,
- garść rodzynek + do dekoracji.

WYKONANIE
Mleko mieszam ze śmietaną, cukrem waniliowym, z żółtkami, ze skórką pomarańczową i zagotowuję do powstania twarożku. Odcedzam, wyciągam skórkę i zostawiam do przestygnięcia. Ucieram masło z cukrem i świeżo wyciśniętym sokiem z połowy pomarańczy. Wsypuję rodzynki. Mieszając łyżką(!) dodaję stopniowo zimny twarożek. Dokładnie łącze ze sobą składniki. Przekładam do specjalnej miseczki z dziurkami wyłożoną gazą(3-5 warstw cienkiej gazy), może to też być doniczka z dziurkami czy sitko wyłożone gazą - ma odpłynąć nadmiar zbędnych płynów.
Przykrywam talerzykiem i wstawiam na 10-12 godzin do lodówki. Po tym czasie udekorowałam cząsteczkami pomarańczy, paseczkami skórki pomarańczowej i rodzynkami.

MÓJ KOMENTARZ
Pascha w tej pomarańczowej wersji z rodzynkami jest moim ulubionym deserem wielkanocnym:) Bardzo smaczna choć kaloryczna. Taki deser odnajdzie się o każdej porze roku. Polecam.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz