niedziela, 3 marca 2013

PASCHA WANILIOWO - KAKAOWA W CZEKOLADOWEJ POLEWIE

(Proporcje na miseczkę o poj.330ml)

SKŁADNIKI:
- 600ml mleka 3,2%,
- 300ml naturalnej maślanki,
- 3 żółtka,
- cukier waniliowy(32g),
- 90g masła,
- 70g cukru pudru,
- 1 solidna garść kulek czekoladowych,
- 1 łyżka kakao,
- 3 krople zapachu waniliowego.

POLEWA CZEKOLADOWA
 - 4 łyżki cukru pudru,
-  3 łyżki zimnej wody,
-  2 łyżki masła,
-  1 łyżka mąki pszennej(dodać na końcu),
-  1 łyżka kakao.
W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję cukier, wodę , kakao i mieszam. Na końcu dodaję mąkę.

WYKONANIE
Mleko mieszam ze śmietaną, żółtkami, cukrem waniliowym i gotuję do powstania twarożku. Odcedzam i zostawiam do przestygnięcia. Ucieram masło z cukrem pudrem. Dodaję twarożek i mieszam delikatnie łyżką. Masę twarogową dzielę na 2 części. Do jednej dodaję kakao do drugiej części zapach waniliowy. Przekładam do specjalnej miseczki z dziurkami wyłożoną gazą(3-5 warstw cienkiej gazy), może to też być doniczka z dziurkami czy sitko wyłożone gazą - ma odpłynąć nadmiar zbędnych płynów. Wierzch paschy posypuję kulkami czekoladowymi, lekko dociskam. Gdy pascha stężeje i znajdzie się na talerzu to kulki czekoladowe, które figurują teraz na górze po odwróceniu będą spodem - paschy. Zakrywam całość gazą, przykrywam talerzykiem i wstawiam na 10-12 godzin do lodówki. Przed podaniem wykładam paschę na talerz i polewam polewą czekoladową. Gotowe:)

SMACZNEGO!



1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...