środa, 6 marca 2013

UDKA KURCZAKA W SOSIE WŁASNYM

(Proporcje dla 3 osób)

SKŁADNIKI:
- 500g górnych części udek (3szt.)
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 3/4 łyżeczki papryki (wg.uznania łagodna/pikantna),
- 3/4 łyżeczki curry,
- 3/4 łyżeczki rozmarynu,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1szkl.bulionu warzywnego (domowy).

WYKONANIE
Mięso myję i nacieram z dwóch stron solą morską, curry, papryką, rozmarynem. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Smażę na maśle z każdej strony do zrumienienia. Zalewam bulionem warzywnym, wrzucam ziarna ziela angielskiego i duszę ok.30 minut, do miękkości. Gdy mięso jest miękkie, sprawdzam smak, jeżeli jest potrzeba doprawiam(nie doprawiałam - sos był akuratny). Zagęszczam mąką. Danie bardzo proste w przygotowaniu.

SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. bardzo pyszny domowy obiadek :)
    dziś właśnie zrobiłam
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. dobre :) polecam

    OdpowiedzUsuń