czwartek, 14 marca 2013

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE

(Proporcje na formę o średnicy 22cm)

SKŁADNIKI:
- 200g mąki żytniej razowej (TYP 2000),
- 200g mąki pszennej,
- 400g aktywnego zakwasu żytniego,
- 300ml przegotowanej, letniej wody,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 50g ziaren słonecznika,
- 50g pestek dyni.

WYKONANIE
Przygotowuję formę do pieczenia chleba (wykorzystałam okrągłe żaroodporne naczynie - okrągły chleb przeznaczę na podanie w nim żurku). Natłuszczam smalcem, wówczas chleb łatwo wyskoczy. Dno i boki formy/naczynia do pieczenia posypuję ziarnem słonecznika. Do miski wsypuję wymieszane mąki, sól,  następnie wlewam zakwas i stopniowo wodę. Mikserem (można ręcznie) wyrabiam ciasto przez kilka minut. Przekładam do przygotowanej wcześniej formy/naczynia, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1- 2 godziny. U mnie wyrastanie trwało ok. 60 minut. Po znacznym wyrośnięciu chleba nagrzewam piekarnik do 210°C, następnie chleb skrapiam wodą, posypuję pestkami dyni. Wstawiam chleb do nagrzanego piekarnika i  piekę przez ok. 50 minut. Koniec pieczenia monitoruję, oceniając stan patyczkiem. Jeżeli chcemy uniknąć spieczenia chleba od góry możemy ok.15 minut przed końcem przykryć folią aluminiową. Upieczony chleb pszenno - żytni na zakwasie wykładam na kratkę do całkowitego wystygnięcia i odparowania dzięki temu skórka będzie super chrupiąca:) Zachęcam do skorzystania z przepisu, pieczenie chleba nie jest trudne, dzięki składnikom, które przeznaczamy - wiemy co jemy:)

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz