piątek, 29 marca 2013

MIGDAŁOWE BABECZKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

(Proporcje na 5szt, foremka o średnicy 8cm)

SKŁADNIKI:
- 100g zmielonych migdałów bez skórki,
- 50g mąki pszennej,
- 20g mąki ziemniaczanej,
- 80g cukru,
- 60g masła,
- 15g skórki pomarańczowej,
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
- szczypta soli,
- 60g białej czekolady + 3 krople aromatu migdałowego + migdały w płatkach.

WYKONANIE
Do mąki pszennej wsypuję mąkę ziemniaczaną, zmielone migdały, cukier, sól, proszek do pieczenia - mieszam składniki suche. Dodaję jajka, miękkie masło, aromat i całość ucieram. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową. Wykładam do przygotowanych foremek (2 łyżki na jedną babeczkę). Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na ok 20 minut. Polewam roztopioną białą czekoladą (do czekolady wlewam 3 krople aromatu).

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...