wtorek, 26 marca 2013

UDKA W KISZONEJ KAPUŚCIE

(Proporcje dla 2 osób)

SKŁADNIKI:
- 2 udka + 1 łyżeczka sosu sojowego (ciemny) + 1/2 łyżeczki soli morskiej, + 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, + 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.
- 300g kiszonej kapusty,
- 3/4 łyżeczki kminku,
- 3/4 łyżeczki rozmarynu,
- 3 łyżki oleju.

WYKONANIE
Umyte, osuszone udka nacieram sosem sojowym z solą, pieprzem i papryką - odstawiam na minimum 20 minut do przegryzienia. Przepłukaną kapustę umieszczam w garnku i duszę na 2 łyżkach oleju, dodaję kminek, rozmaryn. Następnie kiszoną kapustę umieszczam w naczyniu żaroodpornym (wcześniej posmarowałam olejem). Smażę udka z dwóch stron na 1 łyżce oleju i układam na kapuście. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.30 minut. Udka w kiszonej kapuście podaję z kluskami, z upieczonymi ziemniakami w ziołach lub brązowym ryżem. Gotowe:)

SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. też takie czasem robię:) fajny jest też karczek w kapuście:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry przepis, ja te udka piekę w wersji dietetycznej http://hit2011.blox.pl/2011/11/KURCZAK-W-KISZONEJ-KAPUSCIE.html
    Kapustę do bigosu z wędzonym boczkiem też piekę w piekarniku ( to juz nie jest wersja dietetyczna ; ) )

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również przygotowuję kurczaka w kapuście na różne sposoby i z czasem przepisy podam... kolejny pojawi się niebawem - życzenie do zrealizowania:)Dziękuję za komentarze i tradycyjnie zapraszam do odwiedzin:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł, z pewnością skorzystam, ale już po Świętach.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie!:) Anno daj odpowiedź jak smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro robie mam nadzieje ze moim domownikom zasmakuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Nam danie bardzo smakuje, o wszelkich aromatach roznoszących się w trakcie przygotowania całym domu nie wspomnę;)
    Pozdrawiam - A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń
  8. myślę , ze mi się uda :) dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń