piątek, 29 marca 2013

WARSTWOWA SZARLOTKA Z BEZĄ

(Proporcje na formę o wym.23x35cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 400g mąki pszennej,
- 70g cukru,
- 180g masła,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 5 żółtek,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ:
- 1kg jabłek,
- 1 łyżka cynamonu.

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
- 5 białek,
- 250g cukru,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru.

WYKONANIE
Do mąki wsypuję cukier, proszek, dodaję pokrojone w kostkę masło, dodaję żółtka i śmietanę - zagniatam ciasto. Formuję w kulę i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Ciasto dzielę na 2 części, 2/3 wykładam do formy, nakłuwam widelcem. Umyte, obrane i starte jabłka wykładam na ciasto, posypuję cynamonem. Ubijam białka z cukrem na sztywną pianę, wsypuję budynie - delikatnie mieszam. Wykładam na jabłka. Ścieram 1/3 ciasta i umieszczam na ubitych białkach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.50 minut. Po upieczeniu zostawiam do wystygnięcia. Posypuję cukrem pudrem.

MÓJ KOMENTARZ
Kruche ciasto, pokryte jabłkami z cynamonem, kołderką piankową doskonale komponuje się jako całość. Szarlotka jest prosta w przygotowaniu, zadowoli każde kubki smakowe pod warunkiem, że dany degustator uwielbia ciasta z jabłkami:) Polecam.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. piekłam dzisiaj taki sam ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Super!:) Pewnie wyszła pyszna... Mojej szarlotki już nie ma, za to został niedosyt u osób dla, których ją przygotowałam... Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń