poniedziałek, 25 marca 2013

KURCZAK W OSTRYM SOSIE

(Proporcje dla 2 osób)

SKŁADNIKI:
- Filet z kurczaka (ok.400g) + 1 łyżeczka słodkiej papryki + 1/3 łyżeczki soli morskiej, + 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu + 1/3 łyżeczki estragonu + olej do smażenia.
- 1/2 kieliszka czerwonego wina,
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego (domowego) lub drobiowego,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka stołowej musztardy,
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego (ciemny),
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

WYKONANIE
 Mięso myję, usuwam błonki, chrząstki i kroję w kostkę. Nacieram przyprawami: papryką słodką, solą morską, pieprzem i estragonem - odstawiam na bok do przegryzienia. W tym czasie przygotowuję sos. Drobno pokrojoną cebulę przesmażam na maśle, wsypuję mąkę - mieszam. Wlewam bulion warzywny lub drobiowy, wino - ponownie mieszam i zagotowuję. Sos z cebulą rozdrabniam blenderem. Dodaję sos sojowy, musztardę, doprawiam solą morską i pieprzem. Sos gotowy. Na rozgrzanym oleju smażę mięso. Kurczaka w ostrym sosie podaję z brązowym ryżem i wiosenną sałatką. Danie gotowe:)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Justyno smaczny, mój ulubiony... tylko narzuciłam sobie rygor, zamarzył mi się powrót do dawnej sylwetki i są ograniczenia - coś za coś:)

    OdpowiedzUsuń