wtorek, 5 marca 2013

BAKALIOWE CIASTKA

(Proporcje na formę o średnicy 26cm)

SKŁADNIKI:
- 3/4szkl. mąki razowej, orkiszowej(TYP 1850),
- 1/3szkl. płatków owsianych górskich,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 duże jajko,
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki płynnego miodu naturalnego(lub cukier trzcinowy),
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki migdałów w płatkach,
- 2 łyżki żurawiny,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 100g czekolady mlecznej, białej, deserowej,
- migdały, żurawina, rodzynki, orzechy włoskie = 2 łyżki do posypania wierzchu placka.

WYKONANIE
Nagrzewam piekarnik do 170°C. Przygotowuję formę do pieczenia. Do mąki wsypuję płatki owsiane, właściwe bakalie(nie moczę/nie sparzam bakalii), proszek do pieczenia - mieszam składniki suche. Wbijam jajko, wlewam miód, dodaję naturalny jogurt i dokładnie mieszam. Wykładam ciasto do formy. Wstawiam do piekarnika na ok.10 - 15 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągam na kratkę i pozostawiam do całkowitego przestygnięcia. Polewam rozpuszczoną czekoladę. Posypuję bakaliami. Kroję w paski następnie w ukośne kawałki. Polecam:)

MÓJ KOMENTARZ
Któż z nas nie miewa dobrych i złych dni? Zamiast wlewać w siebie hektolitry kofeiny, narzucać kolejne zadania do wykonania - żeby pozbyć się myśli o czymś/o kimś... warto dać sobie troszkę naturalnej energii. Zdrowe to dla ciała i samopoczucia:) I ja postawiłam dzisiaj na bakalie w cieście. Jedząc dziennie garstkę nie przytyjemy - wzbogacimy się w cenne składniki i utrzymamy organizm w odpowiedniej kondycji.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...