(Proporcje na 20 - 25 sztuk)
SKŁADNIKI:
- 250g białego sera,
- 150g mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 duże jajko,
- 20g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 150ml mleka 2%,
- 80g żurawiny,
- olej do smażenia.
WYKONANIE
Drożdże rozprowadzam w letnim mleku. Do mąki wsypuję cukier puder i cukier waniliowy, następnie wbijam jajko, dodaję biały ser, rozczyn, żurawinę i dokładnie mieszam - odstawiam do wyrośnięcia.
Ciasto nabieram łyżką i smażę na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Serowe racuchy z żurawiną podaję z konfiturą.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
(Proporcje na 200g ciasta) SKŁADNIKI: - 1 jajko, - 150g mąki pszennej, - 1/4 łyżeczki soli. WYKONANIE Mąkę wsypuję na stolnicę, wbij...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz