piątek, 29 marca 2013

WIELKANOCNY CHLEBEK DO ŚWIĘCONKI

(Proporcje na 2 chlebki o dł.ok 10cm)

SKŁADNIKI:
- 100g mąki pszennej,
- 2 łyżki otrąb pszennych,
- 50ml wody,
- 10g drożdży,
- 1/3 łyżeczki cukru,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki oleju,
- białko lub woda do posmarowania + mak do posypania.

WYKONANIE
Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam przez kilka minut. Następnie formuję 2 małe chlebki, układam na blasze, odstawiam na.ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Nacinam, smaruję wodą lub białkiem, posypuję makiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.20 minut.

MÓJ KOMENTARZ
Chlebek, który zmieści się w każdym wielkanocnym koszyczku z darami Bożymi, z którym tradycyjnie przystępujemy do święconki w Wielką Sobotę a spożywamy w pierwszy dzień Świąt Wielkanocnych.

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. A drożdże dajesz świeże czy suszone?

    OdpowiedzUsuń