środa, 27 marca 2013

SAŁATKA Z MAKRELI, ZIELONEJ FASOLIKI SZPARAGOWEJ

(Proporcje dla 4 - 6 osób)

SKŁADNIKI:
- 150g wędzonej makreli,
- 250g mrożonej fasolki szparagowej,
- 100g suchego, białego, długoziarnistego ryżu (SONKO),
- 1 duży kiszony ogórek,
- 1/2 małej cebulki,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- 70g fety,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego lub kolorowego pieprzu.

WYKONANIE
Ryż gotuję na sypko, studzę. Z makreli ściągam skórkę, usuwam ości i dzielę na małe części. Fasolkę gotuję ok.3 minuty, osączam. Cebulę, ogórek kroję w kostkę. W naczynku przygotowuję sos, dodaję majonez, jogurt, musztardę, rozkruszoną fetę, natkę pietruszki oraz pieprz - mieszam na gładką konsystencję. Wszystkie składniki umieszczam w misce, wlewam sos i delikatnie całość mieszam. Sałatka jest smaczna, sycąca. Polecam:)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. fajne połączenie , nigdy nie używałam ani szparag alni fasolki szparagowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przygotowałam z myślą o podaniu na obiad, przed świętami mnóstwo rzeczy do zrealizowania i trafiłam - wszystkim smakowało:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń