niedziela, 3 marca 2013

PASCHA KOKOSOWA Z ŻURAWINĄ

(Proporcje na miskę o poj.750ml)

SKŁADNIKI:
- 400g tłustego twarogu(użyłam z firmy ŁOWICZ),
- 3 żółtka,
- 130ml ukwaszonej, homogenizowanej śmietany 18%,
- 100g cukru pudru,
- 100g masła,
- 1 cukier waniliowy(16g),
- 70g wiórek kokosowych,
- 70g biszkoptów,
- garść żurawiny.

WYKONANIE
Pracę rozpoczynam od rozdrobnienia widelcem twarogu i przetarcia przez sitko, oczywiście można zmielić przez maszynkę(u mnie czas odgrywał istotną rolę - przez sitko przebiegło błyskawicznie:)). Ucieram żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, zaparzam je gorącą śmietaną. Wstawiam odpowiednie naczynie z masą jajeczno - śmietanową do garnka z gorącą wodą i ubijam do zgęstnienia jajek i stracenia ich surowości. Przy metodzie ubijania trzeba być cierpliwym z ukierunkowaniem na cel. Gdy efekt osiągnięty masę odstawiam na bok do przestygnięcia i przechodzę do utarcia masła na puch. Do masła dodaję twaróg, następnie masę jajeczno - śmietanową i bardzo starannie mieszam(nie mikserem!). Na końcu dodaję wiórki kokosowe i żurawinę. Ponownie mieszam do połączenia składników. Przekładam do specjalnej miseczki z dziurkami wyłożoną gazą(3-5 warstw cienkiej gazy), może to też być doniczka z dziurkami czy sitko wyłożone gazą - ma odpłynąć nadmiar zbędnych płynów. Na wierzch paschy wykładam pokruszone kawałki biszkoptów. lekko dociskam. Gdy pascha stężeje i znajdzie się na talerzu to biszkopty, które figurują teraz na górze po odwróceniu będą spodem - paschy. Zakrywam całość gazą, przykrywam talerzykiem i wstawiam na 10-12 godzin do lodówki. Przed podaniem wykładam paschę na talerz i posypuje wiórkami kokosowymi lub posypką czekoladową. Gotowe:)

MÓJ KOMENTARZ
Odniosę się do wątku ubijania masy jajeczno - śmietanowej na parze, otóż w tej kwestii naprawdę trzeba postawić na cierpliwość i ukierunkowanie na cel bo trwa to dość długo ok.20 - 30 minut. Wspominam o tym, ponieważ "poczęstowałam" tym przepisem znajomą i rezultat taki, że masa wylądowała w zlewie - reasumując: walczymy do końca:-) Uda się. A jest o co walczyć - pascha nadrabia fenomenalnym smakiem! Sami spróbujcie:)

SMACZNEGO!




1 komentarz: