środa, 13 marca 2013

PIECZONE TALARKI ZIEMNIACZANE W CZOSNKU I BAZYLII

(Proporcje dla 3 - 5 osób)

SKŁADNIKI:
- 1kg średniej wielkości ziemniaków,
- 2 łyżki świeżej bazylii (może być suszona),
- 2 ząbki czosnku,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- ok.2 łyżki masła.

WYKONANIE
Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Obrane, umyte ziemniaki kroję w talarki. Układam w żaroodpornym naczyniu - nacieram solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i bazylią. Resztę masła rozkładam na wierzchu. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na około 40 - 50 minut (to jest zależne od odmiany ziemniaka i od tego czy mają być mniej czy bardziej spieczone). Pieczone talarki w czosnku i bazylii podaję jako dodatek m.in. do dań mięsnych, w dzisiejszej wersji podaję jako dodatek do ryby. Polecam:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz