piątek, 1 marca 2013

SKUBANY MAZUREK Z BAKALIAMI, BEZĄ

(Proporcje na formę o wym.24x28cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 400g mąki luksusowej,
- 250g margaryny,
- 60g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka smalcu,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka kakao(do 2 części ciasta).

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 2 białka + 100g cukru pudru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki marmolady o smaku różanym,
- 50g orzechów włoskich,
- 50g migdałów + opcjonalnie do dekoracji.

POLEWA 
- 8 łyżek cukru pudru,
- 6 łyżek zimnej wody,
- 4 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej(dodać na końcu),
- 2 łyżki kakao.
W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję cukier, wodę , kakao i mieszam. Na końcu dodaję mąkę.

WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) zagniatam w tzw.kule i wkładam do lodówki na ok.godzinę. W tym czasie przygotowuję migdały i orzechy włoskie(orzechy sparzam wrzątkiem, stracą swoją gorycz)- siekam. Ciasto dzielę na 2 części. Przystępuję do budowy mazurka. Jedną część wykładam na dno przygotowanej formy, do drugiej części dodaję kakao i odstawiam na swoją kolej. Białą część, którą wyłożyłam do formy smaruję marmoladą. Ubijam białka na sztywną pianę i wsypuję cukier puder, na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszam. Wylewam pianę z białek na marmoladę, posypuję posiekanymi orzechami i migdałami. Palcami skubię ciemne ciasto. Mazurek wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na ok.30 minut. Upieczony, przestygnięty smaruję polewą czekoladową i dekoruję w dowolny sposób płatkami migdałów oraz upieczonymi ciasteczkami.

MÓJ KOMENTARZ
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka i chociaż przepisów jest mnóstwo to takim wspólnym mianownikiem jest: kruche ciasto, bakalie, lukier lub polewa czekoladowa. Ja dzisiaj zaprezentowałam mazurka z bezą, bakaliami i obficie polaną polewą czekoladową. Mazurek jest przepyszny. Zachęcam do skorzystania z przepisu i wydania oceny:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz