środa, 13 marca 2013

PIECZONY SCHAB ZE ŚLIWKĄ W PIWIE

SKŁADNIKI:
- 900g schabu wieprzowego bez kości,
- 60g suszonych śliwek,
- 100ml jasnego piwa,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka papryki łagodnej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1 duży czosnek.

WYKONANIE
Przygotowuję marynatę. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, paprykę i tymianek - mieszam. Nacieram marynatą umyte i osuszone mięso, odstawiam do lodówki na całą noc (można zawinąć folią spożywczą). Po wyjęciu z lodówki schab nacinam przez środek przy pomocy długiego noża i wkładam w otwór suszone śliwki (śliwki można namoczyć - nie jest to konieczne). Nafaszerowane mięso obsmażam na rozgrzanej patelni i przekładam do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Wlewam 100ml jasnego piwa, wrzucam listek i ziarna ziela angielskiego, przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę ok.godziny. Po upieczeniu pozostawiam schab ze śliwką jeszcze przez 10 minut po czym podaję na ciepło lub na zimno. Schab pieczony ze śliwką odnajdzie się w czasie ŚWIĄT WIELKANOCNYCH I BOŻEGO NARODZENIA , jest daniem idealnym na wystawny obiad czy kolację i wbrew pozorom pieczony schab ze śliwką nie jest trudny do przygotowania:)

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz