sobota, 9 marca 2013

KRÓWKI KRUCHE

(Proporcje na 18 -20szt./użyłam foremki silikonowej z przeznaczeniem do kostek lodu)

SKŁADNIKI:
- 250ml śmietanki 30%,
- 10 łyżek cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego.

WYKONANIE
Przygotowuję foremki silikonowe do lodu (może być blaszka, płaski talerz lub foremka po bombonierce). Do wysokiego garnka (masa będzie puchnąć) wlewam śmietankę, wsypuję cukier i cukier waniliowy - zagotowuję. Mieszam co jakiś czas przez ok. 30 - 40 minut do momentu, aż masa będzie brązowa. Najpierw masa będzie gotowa na krówki ciągutki, jeżeli pogotujemy dłużej uzyskamy krówki kruche. Monitorujemy to za pomocą sprawdzenia po przez nabranie łyżeczką i kapnięciem na talerzyk. Gotową masę krówkową przelewam do foremki i odstawiam do stężenia.

MÓJ KOMENTARZ
Do tego przepisu wracam na prośbę córki - uwielbia krówki:) Nawiązując do swojego okresu dzieciństwa to zastanawiam się czy uwielbiałam krówki czy częstowaniem nimi dzieci... Byłam dzieckiem, któremu zarzucano anoreksję i jaka szczęśliwa była moja mama gdy codziennie po pracy dziecko prosiło o zrobienie krówek do czasu...  gdy wydało się, jak długa kolejka dzieci była przed domem. I tak skończyła się produkcja krówek w kuchni mojej mamy:)

SMACZNEGO!

2 komentarze: