środa, 20 marca 2013

ZUPA JAGODOWA Z KLUSKAMI KŁADZIONYMI

(Proporcje dla 3 - 5 osób)

SKŁADNIKI:
- 4szkl (poj.250ml) wody,
- 2,5szkl (poj.250ml) świeżych/mrożonych jagód (wykorzystałam mrożone),
- 6 łyżek cukru,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego.

WYKONANIE
Jagody zalewam wodą, wsypuję cukier i gotuję. Sprawdzam smak, jeżeli mi odpowiada dodaję jogurt naturalny i zupa gotowa. Podaję z kluseczkami kładzionymi. Zupa jagodowa smakuje świetnie na ciepło jak i na zimno. Zupę dodatkowo można wzbogacić smakowo cynamonem, cytryną, wanilią. Można podać ze śmietaną, zaciągniętą mąką ziemniaczaną. Podaną z makaronem, białym ryżem. Ja najczęściej sięgam po przepis podany wyżej, w takiej wersji podawano mi od dziecka, po mimo otwarcia na zmiany kulinarne - zupa jagodowa nadal "niestuningowana"!:)

KLUSKI  KŁADZIONE
- 2szkl(poj.250ml) mąki pszennej,
- 2 duże jajka,
- szczypta soli,
- ok.0,5szkl(poj.250ml) zimnej wody.

WYKONANIE:
Podane wyżej składniki mieszam na gęstą konsystencję. Wrzucam podłużne kluseczki na wrzątek (woda lekko osolona) i gotuję przez ok.3 minuty - kluski rosną w wodzie. Odcedzam.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz