sobota, 25 maja 2013

RYBA PO GRECKU

(Proporcje dla 3 - 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 600g ryby: dorsz, morszczuk, mintaj - wg uznania (użyłam morszczuka) + sól + pieprz cytrynowy + bułka tarta do panierowania + olej z oliwą do smażenia.
- 150ml bulionu warzywnego,
- 150g marchwi,
- 150g pietruszki (korzeń),
- 150g selera (korzeń),
- 150g cebuli,
- 4 łyżki dobrego jakościowo koncentratu pomidorowego,
- 1 duży liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- sól, pieprz do smaku.

WYKONANIE
Rybę kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą i pieprzem cytrynowym. Pozostawiam na 5 - 10 minut. Następnie panieruję w bułce tartej i smażę na rozgrzanej patelni. Warzywa obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroję w cienkie piórka lub w drobną kostkę. Cebulę dodaję na rozgrzany olej i chwilę podsmażam, następnie dorzucam pozostałe warzywa i duszę do miękkości. Wlewam bulion warzywny, dodaję koncentrat i przyprawy - całość duszę jeszcze przez kilka minut. Na półmisek wykładam warstwę warzyw, następnie kawałki ryby i przykrywam pozostałą częścią warzyw. Podaję na ciepło lub na zimno.

SMACZNEGO!



1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...