sobota, 9 marca 2013

DOMOWY DESER Z KORONĄ

(Proporcje dla 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 3szkl. mleka 3,2%,
- 2 łyżki kakao,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 200ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki mrożonych jagód (użyłam na prośbę).

WYKONANIE
Przygotowuję cztery pucharki/miseczki o poj.200ml. W 0,5 szklanki zimnego mleka rozprowadzam mąkę ziemniaczaną, kakao. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą, jasną konsystencję. Wlewam do masy żółtkowej mleko z mąką i kakao. Zagotowuję 2,5 szklanki mleka. Zdejmuję garnek z ognia, wlewam masę jajeczno - czekoladową i energicznie mieszam. Gotuję na małym ogniu do uzyskania gęstej, budyniowej konsystencji. Przelewam do przygotowanych pucharków. Odstawiam do przestygnięcia. Ubijam porządnie schłodzoną śmietankę. Nakładam po 2 - 3 łyżki na każdej porcji deseru. Ja dodatkowo zaserwowałam z jagodami. Gotowe:)

MÓJ KOMENTARZ
Aksamitny deser o smaku czekoladowym idealnie dopełnia się z bitą śmietaną. W moim domu uwielbiany przez dzieci:) Warto podjąć się przygotowania deseru - mamy pewność, że nie ma w nim konserwantów.

SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ... i taki faktycznie był, 14-miesięczny synek zrobił "awanturę" po zakończeniu konsumpcji - porcja okazała się dla niego niewystarczająca! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmm... zjadlo by sie taki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie go robie...:D Dopisze pozniej jaki byl

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że smakowało:))

    OdpowiedzUsuń
  6. A zrobisz przepis na waniliowy , lub truskawkowy ?

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie go zajadam tylko bez korony też pycha ..............*.*

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...