czwartek, 21 marca 2013

STAROPOLSKI BIGOS

SKŁADNIKI:
- 1,5kg poszatkowanej białej kapusty,
- 1kg kiszonej kapusty,
- 1kg mięsa wieprzowego (wykorzystałam żeberka i karkówkę),
- 50dag wędliny (wykorzystałam zwyczajną),
- koncentrat pomidorowy (opcjonalnie, u mnie wolą z koncentratem - użyłam 550g),
- 1 duża cebula,
- 50g suszonych grzybów,
- 100g suszonych śliwek,
- 0,5szkl (poj.250ml) czerwonego wina (podnosi smak bigosu),
- 3szkl wody,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1 łyżeczka kminku,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarna jałowca,
- 8 ziarenek pieprzu,
- 3 goździki,
- sól, pieprz i cukier.

WYKONANIE
Grzyby i śliwki zalewam wodą i odstawiam na 3 godziny. Po namoczeniu kroję w paseczki a wodę, w której się moczyły wykorzystam do bigosu. Kiszoną kapustę odsączam z soku (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna - przepłukuję pod bieżącą wodą) a białą sparzam. Do garnka wrzucam dwa rodzaje kapusty i zalewam wodą (3szkl). Duszę na małym ogniu. Dodaję wszystkie przyprawy (sól, cukier, pieprz na końcu), grzyby, śliwki i wodę - w której się moczyły, następnie dodaję mięso -  wcześniej przesmażyłam z każdej strony, podlewam bigos winem i dalej duszę na małym ogniu. Po ok.30 minutach dodaję cebulę zeszkloną na maśle, pokrojoną i przesmażoną wędlinę. Na końcu dodaję koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku solą, pieprzem, cukrem (ilość wg uznania).
Bigos podgrzewam w przerwach codziennie przez 3 dni, wówczas zyska na smaku.

MÓJ KOMENTARZ
Bigos to smak kapusty, odpowiednich przypraw, mięsa, wędlin - zasadnicze składniki.  Do tego duszenie całości - im dłużej tym lepiej. Bigos to danie, które przy wielokrotnym odgrzewaniu nie traci walorów smakowych. W moim rodzinnym domu bigos serwowano z białą kiełbasą, chrzanem i pieczywem.  I chociaż nie przepadam za białą kiełbasą to bigos wszystkim smakuje -  to był projekt, który opracowywałam wielokrotnie zanim stał się idealny dla mnie:)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Żałuję, że nie posiadam w sobie tej mocy przekazywania zapachu i smaku...:)Ale bigos jest smaczny i godny polecenia. W przyszłości opublikuję drugi przepis - bigos pieczony w piekarniku - również pyszny:) Zatem zapraszam do odwiedzania stronki kulinarnej. Pozdrawiam serdecznie:)ANITA

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj masz moc przekazywania, bo aż ślinka leci na widok tego bigosu :)
    Robię bardzo podobnie, jedynie bez śliwek, bo nie lubimy i nie znałam opcji dodania wina...hmmm trzeba spróbować ;)
    takie tradycyjne potrawy mają w sobie to coś....

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...