wtorek, 19 marca 2013

TIRAMISU - WŁOSKI DESER

(Proporcje dla 8 - 10 osób)

SKŁADNIKI:
- 500g serka mascarpone,
- 200ml śmietanki 30%,
- 300g podłużnych biszkoptów,
- 4 żółtka,
- 200ml naparu z kawy,
- 100ml likieru amaretto/rumu/koniaku (użyłam nalewki wiśniowej - domowej),
- 6 łyżek cukru pudru,
- 4 łyżki kakao (ciemne).

WYKONANIE
Rozpoczynam od zaparzenia kawy - odstawiam do przestygnięcia. Następnie wybieram naczynie, w którym planuję przygotowanie tiramisu (2 warstwy biszkoptów + 2 warstwy kremu). Kawę mieszam z alkoholem. Żółtka z cukrem ubijam na parze do powstania gęstej, jasnej masy. Zestawiam i dodaję mascarpone - mieszam (nie ubijam), następnie dodaję ubitą śmietankę i ponownie bardzo dokładnie mieszam. Namaczam każdy biszkopt w kawie z alkoholem i układam 1 warstwę na dnie przygotowanego naczynia, następnie nakładam połowę masy - wyrównuję. Ponownie układam 2 warstwę, namaczam każdy biszkopt w kawie z alkoholem, nakładam 2 warstwę kremu - wyrównuję. Posypuję obficie kakao. Wstawiam do lodówki na 3 - 4 godziny do mocnego schłodzenia. Puszysty krem z sera mascarpone, gorzkie kakao oraz biszkopty nasączone w kawie wymieszanej z alkoholem - klasyczne tiramisu, proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku. Polecam:)

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Cudo :) mój ukochany deser/ciasto :))))
    pięknie wygląda, aż ślinka cieknie Anitko :)

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...