czwartek, 28 lutego 2013

KLASYCZNY OMLET Z SZYNKĄ I FETĄ

(Proporcje dla 1 osoby)

SKŁADNIKI:
- 2 duże jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mleka 3,2%,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 50g szynki(pełna dowolność w wyborze),
- 10g fety.

WYKONANIE
Trzepaczką rozbijam jajka następnie dodaję kolejno składniki: mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, drobniutko pokrojoną szynkę i przyprawy. Gdy uzyskuję gładką konsystencję przelewam na rozgrzaną, naoliwioną patelnię i smażę. Wierzch posypuję rozkruszoną fetą. Gdy omlet zaczyna się ścinać od spodu, podważam delikatnie łopatką. Z mojej strony smażenie omletu odbywa się w sposób klasyczny, mianowicie zmażę tylko z jednej strony. Zamknięcie tematu z omletem uznaję, gdy od spodu jest lekko zrumieniony a od góry pulchny. Omlet powinien mieć brzegi dobrze usmażone natomiast środek lekko ścięty. Gotowy omlet podaję złożony na pół.

MÓJ KOMENTARZ
Przygotowanie omletu jest dziecinnie proste. Omlet jest daniem idealnym na śniadanie, kolację. Świetna alternatywa dla kanapki a ponieważ jest pożywny i dostarcza energii to bywa drugim śniadaniem w szkole mojego dziecka. Polecam:)

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz