wtorek, 19 marca 2013

KREM KOKOSOWY

SKŁADNIKI:
- 2,5szkl(poj.250ml) mleka,
- 1/2szkl(poj.250ml) cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 kostki masła,
- 1szkl(poj.250ml) wiórek kokosowych.

WYKONANIE
 Do niewielkiej ilości zimnego mleka dodaję mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlewam zawartość miski i mieszam bardzo dokładnie na małym ogniu(nie może być grudek). Następnie do masy wsypuję wiórki kokosowe -mieszam. Odstawiam masę do całkowitego wystygnięcia po czym ucieram z masłem. Krem kokosowy wykorzystuję do tortu, do babeczek, do ciasta, do deserów. Polecam:)


2 komentarze:

  1. Długo szukałam przepisu na krem kokosowy. Niestety nie ma nigdzie opinii, bądź wszyscy chwalą sam przepis - a nie już wykonany krem. Zaryzykowałam i zrobiłam krem z Twojego przepisu. I jestem straszna, bo jeszcze nie skończyłam a już komentuję :P Ale po smaku czuję, że krem będzie bardzo dobry, mam już kokosowy budyń a jutro zmiksuję z masłem. Dodałam trochę więcej wiórek i myślę, że można z bazy zrobić naprawdę różne kremy. Jeśli ktoś jeszcze się zastanawia i szuka dobrego przepisu to ten mogę śmiało polecić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastanawiam sie czy moglabym dac taki krem do rogalikow i nastepnie je upiec ?

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...