czwartek, 21 marca 2013

MUS KAWOWY

(Proporcje dla 2 osób)

SKŁADNIKI:
- 200ml śmietanki 30%.
- 50ml mocnego naparu z kawy (wg własnego uznania),
- 1 łyżka płynnego miodu naturalnego,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- gorzka lub mleczna czekolada,
- bezy.

WYKONANIE
Przygotowuję napar z kawy. Żelatynę rozpuszczam w małej ilości gorącej wody po czym odstawiam do przestygnięcia. Ubijam śmietanę kremówkę, dodaję łyżkę miodu, napar z kawy oraz żelatynę. Dokładnie mieszam i przekładam do pucharków. Wstawiam do lodówki w celu schłodzenia. Mus kawowy podaję z bezą i wiórkami czekolady.

MÓJ KOMENTARZ
Hmmm... chyba każda kobieta źle znosi "zmarnowaną żywność"?... Nadwyżka "czegoś" w niemal każdej kuchni bywa nieunikniona, wówczas  u mnie z  tego "czegoś" powstaje "coś nowego". I cieszy gdy smakuje, cieszy dociekliwość, prośba o przepis i tak oto powstał MUS KAWOWY. Z przygotowania TIRAMISU zostało 50ml naparu z kawy - oto nowy deser:) Podobno... trafiony!

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Pewnie równie pyszny jak był mój Anitko, tworzysz cuda :)
    http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/2013/03/mus-cappucino-pobudzajacy-zmysy.html

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...