piątek, 15 marca 2013

PIERNICZKI

(Proporcje na 2 kg ciastek)

SKŁADNIKI:
- 1kg mąki pszennej,
- 500g naturalnego miodu,
- 300g cukru,
- 250g margaryny,
- 3 łyżki kakao,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 paczki przyprawy do pierników,
- opcjonalne lukier,  polewa czekoladowa, pisaki cukrowe kolorowe.
- posypka.

WYKONANIE
W rondelku rozpuszczam margarynę, cukier, miód, przyprawy korzenne. Zostawiam do przestygnięcia. Do zimnej masy wbijam jajka, wsypuję mąkę, sodę, kakao - wyrabiam na gładką konsystencję - zostawiam na noc.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowuję kawałek ciasta na grubość około 1/2cm. Wycinam foremką/foremkami pierniczki, układam na blaszce wyłożonej matą silikonowa lub papierem do pieczenia..
Pierniczki wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180°C przez około 8 - 10 minut. Wykładam na kratkę. Po upieczeniu oblewam lukrem, polewą czekoladową lub pisakami cukrowymi.
Pierniczki po upieczeniu są miękkie, później twardnieją. Przechowuję w szczelnym pojemniku - po około 2-3 dniach są miękkie.

MÓJ KOMENTARZ
:-) ...mam świadomość, że zbliżają się ŚWIĘTA WIELKANOCNE ale... u mnie dzisiaj "piernikowo" i przez moment poczułam magię BOŻEGO NARODZENIA aczkolwiek czego nie robi się dla rodziny i przyjaciół?...
 I dzisiaj spełniłam życzenie/zachciankę siostry w stanie błogosławionym - serca w lukrze - wedle życzenia powędrują dzisiaj na pomorze:)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. pysznie wygladaja. smak wigilii wiosna :)

    P.S. Zapraszam na konkurs u mnie na blogu :)
    http://notaknaoko.blogspot.ch/2013/03/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zaproszenie:)

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...