poniedziałek, 11 marca 2013

RURKI DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM

(Proporcje na 10 - 12 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 200g mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 30g świeżych drożdży,
- 60g margaryny,
- 2 łyżki oleju,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- mus jabłkowy, dżem brzoskwiniowy/wiśniowy - dowolny wybór (orientacyjnie ok.6 łyżek),
- cukier puder do posypania rurek.

WYKONANIE
Rozcieram drożdże z cukrem i cukrem waniliowym - odstawiam. Do mąki dodaję miękką margarynę, żółtka, olej, cynamon i wlewam drożdże z cukrem. Zagniatam ciasto jak na pierogi. Rozwałkowuję i wykrawam kwadraty o wym. 8x12cm (dla orientacji). Każdy kwadrat cienko smaruję musem jabłkowym lub dowolnym dżemem - zwijam w rurkę. Układam na przygotowanej blasze i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na ok. 15 - 20 minut do przyrumienienia. W zależności od życzenia/humoru podaję takie po upieczeniu lub posypuję cukrem pudrem. U mnie zmykają bardzo szybko - są uwielbiane przez dzieci:)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. masakra prz\epis tego ciasta z ta konsystencja nie da sie rozwalkowac...porazka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokladnie...ciasto sie rozpada...

      Usuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...