sobota, 23 marca 2013

ZAPIEKANY RYŻOWY DESEREK

(Proporcje na 8 - 10 foremek silikonowych do muffinek)

SKŁADNIKI:
- 100g białego, długoziarnistego ryżu + mleko z przeznaczeniem do ugotowania ryżu (ok.1szkl)
- 200g jabłek (1-2szt),
- 50g truskawek (opcjonalnie, dodałam na prośbę),
- 20g rodzynek,
- 3/4 łyżeczki cynamonu w proszku,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 żółtko.

WYKONANIE
Rozpoczynam od ugotowania ryżu na mleku. Dodaję pokrojone jabłka, truskawki, rodzynki, cukier, cynamon - mieszam. Wlewam śmietanę połączoną z żółtkiem i ponownie mieszam. Napełniam foremki, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.15 - 20 minut. Wyciągam i jeszcze ciepłe podaję posypane cynamonem lub polane owocowym sosem. Gotowe:)

MÓJ KOMENTARZ
Ryż wykorzystałam z poprzedniego dnia - nadwyżka po kolacji:) Nie uda nam się mieć wszystkiego na raz, coś kończy się, żeby coś mogło...powstać (poprawnie trwać) - słowa piosenki idealnie komponują się z powstaniem zapiekanego, ryżowego deserku:) Polecam.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...