piątek, 15 lutego 2013

ŁAGODNA ZAPIEKANKA Z MAKARONU, FASOLKI, FETY

(Proporcje dla 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 250g makaronu muszelki,
- 200g zielonej fasolki szparagowej,
- 200g startego, żółtego sera,
- 100g sera fety,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka masła,
- 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego,
- 1 kubek jogurtu naturalnego(180g),
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka papryki węgierskiej,
- 1,5 łyżeczki bazylii suszonej,
- bulion warzywny, domowy(ew.kostka warzywna),
- przyprawy typu: sól, ostra papryka, pieprz - jeżeli nie chcemy wersji łagodnej.

WYKONANIE
Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem. Gotuję makaron w bulionie warzywnym al dente. Na rozgrzaną patelnię wrzucam masło i duszę fasolkę do miękkości. Dodaję pod koniec duszenia czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawiam ugotowany makaron oraz fasolkę na bok, wrócę do nich w swoim czasie. Przygotowuję sos. Serek łączę z jogurtem, żółtkiem, bazylią, papryką węgierską. Mieszam. Na końcu do sosu dodaję 150g startego, żółtego sera. Ponownie mieszam. I przechodzę do finalnego etapu, mianowicie łączę wszystkie składniki ze sobą tzn.makaron, fasolkę z czosnkiem, dodaję sos, 80g rozkruszonego sera fety. I teraz jest ten właściwy moment w podjęciu decyzji jaką wersję dania wybieramy. Pikantną czy łagodną. Jeżeli decydujemy się na pikantną dodajemy przyprawy wg uznania. Uniknęłam doprawiania gdyż nam odpowiada wersja łagodna aczkolwiek wspominam o takiej możliwości. Przekładam całość do naczynia żaroodpornego. Posypuję startym, żółtym serem(50g), posypuję bazylią(0,5łyżeczki), rozkruszonym serem feta(20g). Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190°C na ok.20-30min. Danie gotowe:)

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...