SKŁADNIKI:
- 150g mąki pszennej,
- 150g białego sera śmietankowego,
- 100g masła,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka kakao(do 1 części ciasta)
- czekolada mleczna,
- lukier wiśniowy(cukier puder + sok wiśniowy),
- posypka kolorowa.
WYKONANIE
Z mąki, sera, masła i jogurtu naturalnego zagniatam ciasto, jeżeli uznam, iż ciasto jest zbyt klejące dodaję dodatkowo trochę mąki. Ciasto dzielę na 2 części. Jedną pozostawiam białą natomiast do drugiej dodaję 1 łyżkę kakao.Na godzinę wstawiam do lodówki. Kolejny krok - posypuję stolnicę lekko mąką i rozwałkowuję białą część. Wycinam foremką rybki. Podobnie postępuję z ciemnym ciastem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na ok.10-15 minut. Wykładam upieczone ciasteczka na kratkę do pełnego odparowania. Rozpuszczam mleczną czekoladę i oblewam nią jasne rybki, następnie posypuję kolorową posypką. Lukier łączę z niewielką ilością soku wiśniowego i oblewam ciemne rybki, posypuję posypką.
MÓJ KOMENTARZ
Do ciasta nie dodałam cukru ponieważ są obficie oblane "słodyczą", gdybym planowała ich podanie bez polewy to uważam, że 3 łyżki cukru pudru w zupełności wystarczą. Ciasteczka są zbliżone smakiem do ciasta francuskiego. Odnośnie nadania kształtu to pełna dowolność, u mnie triumfują rybki - wybór mojego synka, który zresztą z uśmiechem zaakceptowałam:)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz