czwartek, 21 lutego 2013

WYBORNE BUŁKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

(Proporcje na 10-13szt.)

SKŁADNIKI:
- 300g mąki pszennej,
- 3 łyżki otrąb pszennych,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy,
- 1 łyżeczka papryki węgierskiej,
- 0,5 łyżeczki soli morskiej,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 125ml mleka 2%,
- 125ml wody,
- 3dag świeżych drożdży,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- 200g mrożonego szpinaku,
- 50g sera fety,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 mały ząbek czosnku.

WYKONANIE
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję szpinak i duszę do odparowania zbędnej wody, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę po chwili rozkruszony kozi ser feta. Łączę składniki delikatnie mieszając po czym zakręcam grzanie i odstawiam.
Robię zaczyn z mleka, drożdży i cukru. Przygotowuję składniki suche. Do mąki dodaję otręby, oregano, przyprawę do pizzy, paprykę, sól - mieszam. Następnie dodaję podane składniki mokre, olej, wodę, wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz wcześniej przygotowany szpinak.
Wyrabiam tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki(nie powinno być zbyt gęste). Zostawiam do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, oprószam mąką stolnicę i formuję podłużne bułeczki. Układam na blasze wyłożonej matą silikonową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem do 160°C na około 20 minut.

MÓJ KOMENTARZ
Bułki przygotowałam z myślą do zupy brokułowej(przepis jak przygotować taką zupę podam w najbliższym czasie), ale one odnajdą się praktycznie w wielu wersjach. Znakomite do pracy, do szkoły, na wycieczkę rowerową, na grilla itd. Zachęcam do odważenia się pieczenia chleba, bułek bo to jest bardzo proste:)...i smak, którego nigdzie nie znajdziecie. Cenię te bułki ze szpinakiem dodatkowo za niezbędne mikroelementy jakie szpinak w sobie zawiera tzn.sód, potas. Mają też dużo przyswajalnego żelaza, magnezu, wapnia, dużo witaminy C itd. Reasumując szpinak to prawdziwa bomba witaminowa! I dla tych wartości warto wprowadzić to warzywko na stałe do naszego menu:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz