środa, 20 lutego 2013

SZYBKI, NIEZAWODNY BISZKOPT

PROPORCJE NA BISZKOPT Z 4 JAJEK
 - 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 18dag cukru,
- 8dag mąki pszennej,
- 8dag mąki ziemniaczanej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

PROPORCJE NA BISZKOPT Z 6 JAJEK
- 6 jajek,
- 6 łyżek wody,
- 27dag cukru,
- 12dag mąki pszennej,
- 12dag mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

PROPORCJE NA BISZKOPT Z 8 JAJEK
- 8 jajek,
- 8 łyżek wody,
- 36dag cukru,
- 16dag mąki pszennej,
- 16dag mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem(w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Brutalna praca miksera przyczynia się, że biszkopt opada na dno - przecież nie o taki efekt zabiegamy!:) Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.

MÓJ KOMENTARZ
Z czystym sumieniem polecam ten przepis biszkoptowy, jest wypraktykowany przeze mnie od ponad 14 lat i nigdy nie zawiodłam się a biszkopt ma swoje zastosowanie w torcie, w roladach, w przełożeniu kremem itd. Wystarczy przekalkulować sobie jakiej wysokości pożądamy biszkopt. Z proporcji na 4 jajka zawsze wybieram dwie formy. Okrągłą o średnicy 24cm lub prostokątną o wym.24x28cm - wysokość biszkoptu po upieczeniu waha się od 4-5 cm. Jeżeli planuję roladę, wówczas wybieram większą formę prostokątną, żeby uzyskać cienki biszkopt. Na zdjęciu jest biszkopt upieczony z 4 jajek w formie prostokątnej o wym.24x28cm.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz