SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 200g pieczarek,
- pół średniej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 25g serka topionego,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
MIĘSO
- 400g mięsa - szynki wieprzowej,
- 1 łyżka chrzanu,
- sól i pieprz według uznania,
- mąka do posypania mięsa,
- tłuszcz do smażenia.
SKŁADNIKI DO SOSU:
- pół cebuli,
- ziele angielskie,
- sól,
- pieprz,
- mąka ze śmietaną.
WYKONANIE FARSZU
Cebulę i pieczarki kroję w drobną kostkę i smażę na natłuszczonej patelni, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, serek topiony i dokładnie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem.
WYKONANIE MIĘSA
Mięso rozbijam na cieniutkie płaty, obsypuję solą i pieprzem, smaruję z jednej strony cieniutko chrzanem. Nakładam na każdy płat do 1 łyżce farszu. Zawijam na kształtne pakunki. Można obwiązać nitką lub spiąć wykałaczką. Obsypuję mąką, obsmażam na rumiano na tłuszczu, podlewam 1 szklanką wody, dodaję pół małej cebuli, ziele angielskie i duszę do miękkości. Gdy mięso jest gotowe zaciągam sos mąką i śmietaną, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz