SKŁADNIKI:
- 3 duże jajka,
- 3 łyżki mleka 2%,
- 2 łyżki ketchupu łagodnego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/3 łyżeczki bazylii,
- 1/3 łyżeczki oregano,
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1/3 łyżeczki płynnego naturalnego miodu.
WYKONANIE
Trzepaczką rozbijam jajka następnie dodaję kolejno składniki, mleko, ketchup, mąkę, bułkę tartą, miód, przyprawy i zioła. Gdy uzyskuję gładką konsystencję przelewam na rozgrzaną, naoliwioną patelnię i smażę. Gdy omlet zaczyna się ścinać od spodu, podważam delikatnie łopatką. Z mojej strony smażenie omletu odbywa się w sposób klasyczny, mianowicie zmażę tylko z jednej strony. Zamknięcie tematu z omletem uznaję, gdy od spodu jest lekko zrumieniony a od góry
pulchny. Omlet powinien mieć brzegi dobrze usmażone natomiast środek lekko
ścięty. Gotowy omlet podaję złożony na pół.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz