wtorek, 26 lutego 2013

POMIDOROWY OMLET Z ZIOŁAMI

SKŁADNIKI:
- 3 duże jajka,
- 3 łyżki mleka 2%,
- 2 łyżki ketchupu łagodnego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/3 łyżeczki bazylii,
- 1/3 łyżeczki oregano,
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1/3 łyżeczki płynnego naturalnego miodu.

WYKONANIE
Trzepaczką rozbijam jajka następnie dodaję kolejno składniki, mleko, ketchup, mąkę, bułkę tartą, miód, przyprawy i zioła. Gdy uzyskuję gładką konsystencję przelewam na rozgrzaną, naoliwioną patelnię i smażę. Gdy omlet zaczyna się ścinać od spodu, podważam delikatnie łopatką. Z mojej strony smażenie omletu odbywa się w sposób klasyczny, mianowicie zmażę tylko z jednej strony. Zamknięcie tematu z omletem uznaję, gdy od spodu jest lekko zrumieniony a od góry pulchny. Omlet powinien mieć brzegi dobrze usmażone natomiast środek lekko ścięty. Gotowy omlet podaję złożony na pół.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...