SKŁADNIKI:
- 2 szkl. mąki pszennej (250ml),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki marmolady o smaku różanym,
- 2 jajka,
- 0,5 szkl. cukru (250ml),
- 3 łyżki soku jagodowego,
- 3 łyżki kakao,
- szczypta soli,
- 2 łyżki otrębów pszennych,
- 1,5 szkl. maślanki naturalnej,
- 2 łyżki oleju.
WYKONANIE
Do mąki dodaję cynamon, sól, sodę oczyszczoną, otręby, cukier, kakao. Wszystkie suche składniki mieszam, po czym wbijam jajka, dodaję marmoladę, wlewam sok jagodowy, olej i maślankę. Mieszam do połączenia składników. Napełniam foremki do muffinek. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 20-25 min.
MÓJ KOMENTARZ
Murzynki są delikatne, lekko wilgotne, idealne na popołudniową przekąskę do kawy lub herbaty. Murzynki podaję polane sosem waniliowym lub czekoladowym. Podane w takiej wersji smakują nam najbardziej.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz