poniedziałek, 25 lutego 2013

JAJECZNICA Z DYMKĄ, SZCZYPIORKIEM

(Proporcje dla 1 osoby)

SKŁADNIKI:
- 2 duże jajka,
- 1 nieduża cebula dymka,
- 1 łyżka pokrojonego szczypiorku,
- 1 łyżeczka masła,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- szczypta pieprzu,

WYKONANIE
Przyjęłam zasadę 2 duże jajka na osobę aczkolwiek mam świadomość(dzięki znajomym), że można przyjąć także 8(!) jajek na osobę. Przygotowanie jajecznicy rozpoczynam od rozpuszczenia masła na patelni i podsmażenia drobno pokrojonej cebuli dymki. Roztrzepuję jajka w osobnym naczynku, wsypuję przyprawy, dodaję szczypiorek i przelewam na patelnię. W tym momencie odstawiam patelnię na bok znając możliwości swojej patelni i trzymając ją nadal nad palnikiem uzyskałabym efekt wysuszenia jajecznicy! Powinna być delikatna i soczysta.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...