środa, 27 lutego 2013

GULASZ Z SZYNKI I WARZYW Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI

(Proporcje dla 4 - 6osób)

SKŁADNIKI:
- 500g szynki wieprzowej(mięso),
- 1 cebula(ok.100g),
- 1 papryka czerwona(ok150g),
- 1 puszka pomidorów,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 0,5 łyżki rozmarynu,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 0,5 łyżeczki papryki węgierskiej,
- 0,5 łyżeczki curry,
- 3 szkl wody,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka śmietany 12%,
- sól, pieprz, papryka do doprawienia finalnego dania(opcjonalnie).

KLUSKI KŁADZIONE
- 200g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 0,5 łyżeczki soli morskiej,
- 1 łyżeczka bazylii,
- niepełne 0,5 szkl wody.

WYKONANIE
Mięso myję, kroję w kostkę(ok.1,5cm) i nacieram wyżej wymienionymi przyprawami: solą, pieprzem, papryką węgierską, curry, rozmarynem. Odstawiam na minimum 30 minut. Następnie smażę na mocno rozgrzanej, naoliwionej patelni do momentu zarumienienia się i zamknięcia na powierzchni mięsa porów. Wrzucam do mięsa pokrojoną w pióra cebulę i w paseczki czerwoną paprykę. Duszę jeszcze przez chwilę po czym wlewam 3 szkl wody, dodaję ziarna ziela angielskiego, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidory z puszki. Na wolnym ogniu duszę przez ok.60 minut. Mięso ma być miękkie, soczyste i aromatyczne. Przygotowuję ciasto na kluski kładzione. Do składników suchych: mąki, bazylii, soli wbijam jajko i mieszam wlewając stopniowo wodę. Konsystencja ma być gęsta. Gdy mięso jest już miękkie łyżeczką kładę kluseczki na gotujący się gulasz. Całość gotuję pod przykrywką ok.15 minut. Doprawiam danie solą, pieprzem, papryką. I w zasadzie danie obiadowe gotowe. Ja podjęłam decyzję, że sos zaciągnę 1 łyżką mąki i 1 łyżką śmietany.

MÓJ KOMENTARZ
Danie jest jednogarnkowe co śmiało można uznać za zaletę. Dodatkowo unoszący się w powietrzu aromat tej potrawy podkreśla jej walory smakowe. Polecam:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz