piątek, 22 lutego 2013

SAŁATKA BROKUŁOWA Z RYŻEM, RZODKIEWKĄ

(Proporcje dla 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 250g brokuła,
- 1 woreczek długoziarnistego, białego ryżu(100g),
- 1 bukiecik/pęczek rzodkiewek(ok.150g),
- 1 czerwona papryka(ok150g),
- 3 - 4 ogórki kiszone(ok.150g),
- 4 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku,
- 0,5 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii.

WYKONANIE
Brokuła podgotowuję(od 3-5 minut)i kroję. Ryż gotuję w osolonej wodzie. Umyte warzywa, paprykę, rzodkiewkę i ogórki kiszone kroję w cienkie paseczki. Podane składniki łączę ze sobą. Do osobnego naczynka wlewam oliwę z oliwek, dodaję czosnek przepuszczony przez praskę, majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz i bazylię. Mieszam i przelewam do składników. Sprawdzam smak. Sałatkę brokułową przygotowuję zazwyczaj wieczorem i zostawiam do następnego dnia do przegryzienia się wszystkich składników.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz