środa, 27 lutego 2013

BISZKOPTOWY OMLET Z NUTĄ CZEKOLADY I POMARAŃCZY

(Proporcje na 2 omlety na patelnię o średnicy 28 cm)

SKŁADNIKI:
- 4 jajka,
- 4 łyżki zimnej wody,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 7 dag mąki pszennej,
- 7 dag mąki ziemniaczanej,
- 8 dag cukru pudru,
- 2 dag kakao,
- 2 łyżeczki masła(1 łyżeczka na 1omlet),
- 6 łyżek masła czekoladowego,
- ok.4 łyżki cukru pudru do posypania omletu,
- 1 pomarańcza(lub inny orzeźwiający owoc).

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem(w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier puder i cukier waniliowy kontynuując ubijanie, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z kakao i  proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Brutalna praca miksera przyczynia się, że biszkopt opada na dno. Na patelni rozpuszczam łyżeczkę masła, i wylewam połowę z przygotowanej masy biszkoptowej. Z uwagi na fakt, że omlet biszkoptowy ma tendencję do przypalania się smażę na małym ogniu pod przykryciem w sposób klasyczny dla omleta czyli z 1 strony. Podczas procesu smażenia delikatnie podważam brzegi. Kiedy jedna strona będzie miała złoty kolor natomiast druga ściętą masę jajeczną zsuwam delikatnie omlet na talerz. Daję chwilę omletowi na przestygnięcie. Smaruję omlet 3 łyżkami masła czekoladowego. Posypuję ok.2 łyżkami cukru pudru. Układam kawałeczki pomarańczy. Podaję.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...